Quan s’acosten les festes, s’alteren molts dels hàbits saludables que solem seguir la resta de l’any. Es fan més àpats fora de casa, es tenen més compromisos socials, el perfil nutricional dels aliments és de menys qualitat i es consumeix més quantitat, es redueix l’activitat física i s’augmenta el consum de begudes alcohòliques i refrescs ensucrats. Com a conseqüència, es pateix més pesadesa, cansament, molèsties digestives i fins tot alteració de l’estat anímic, però també té molts d’altres efectes en l’organisme encara que no els percebem.
El primer que cal tenir clar, és que no hi ha un límit segur de consum d’alcohol i des del primer moment ja comença a causar danys. De fet, és el primer factor de risc de mortalitat no natural i pot provocar úlceres, càncer, cirrosis, malalties psiquiàtriques, lesions, infarts i hipertensió. Però també depressió, agressivitat, violència domèstica i accidents de tràfic. També té un efecte negatiu en la composició corporal perquè el seu consum augmenta les calories totals consumides perquè aporta 7Kcal/gram, amb la desinhibició es beu més i s’augmenta la gana i també l’acumulació de greix al teixit adipós. A més a més, redueix l’apetència per aliments sans, evita que es cremin com a font de combustible altres fonts d’energia fins que no s’hagi cremat l’alcohol i es redueix la sacietat ja que és en forma de líquid. El problema és que es tendeix a subestimar la quantitat d’alcohol ingerida. Per a ser més conscients, 1 unitat de beguda estàndard (1 UBE) equival a 10grams d’alcohol i el consum de risc en homes és per sobre les 17 UBEs setmanals i en dones per sobre de les 11. Però cap sexe hauria de sobrepassar les 5 UBEs en menys de 24h i hauria de deixar mínim 2 dies a la setmana sense consum d’alcohol. Per exemple, 1 copa de vi o una cervesa contenen 1 UBE, però un xarrup o un cubata 2UBEs.
Si finalment beus, millor begudes fermentades i de menys graduació com el vi o la cervesa. Evita prendre’l amb dejú i millor començar amb aigua i alternar begudes sense alcohol entre les que si que en tenen. Però sobretot consumir-lo amb calma i deixant 1.30h d’espai entre begudes alcohòliques.
Queda totalment exclòs el seu consum en dones embarassades i lactants, si s’ha de conduir, combinat amb medicaments on sigui contraindicat o amb drogues, i en persones amb malalties cardíaques, renals, hepàtiques o psiquiàtriques.
Per aquestes festes, encara que l’aigua sigui la beguda de preferència, procura escollir altres opcions festives més saludables que les alcohòliques, com el te, el cafè, l’aigua amb gas, les infusions, els sucs naturals, la cervesa sense alcohol, el kombutxa sense alcohol, la llet o begudes vegetals sense sucres o fins i tot i ocasionalment, els refrescs sense sucres.