La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
20 desembre 2021 · 1979
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




LES BEGUDES ALCOHÒLIQUES

Quan s’acosten les festes, s’alteren molts dels hàbits saludables que solem seguir la resta de l’any. Es fan més àpats fora de casa, es tenen més compromisos socials, el perfil nutricional dels aliments és de menys qualitat i es consumeix més quantitat, es redueix l’activitat física i s’augmenta el consum de begudes alcohòliques i refrescs ensucrats.  Com a conseqüència, es pateix més pesadesa, cansament, molèsties digestives i fins tot alteració de l’estat anímic, però també té molts d’altres efectes en l’organisme encara que no els percebem. 
 
El primer que cal tenir clar, és que no hi ha un límit segur de consum d’alcohol i des del primer moment ja comença a causar danys. De fet, és el primer factor de risc de mortalitat no natural i pot provocar úlceres, càncer, cirrosis, malalties psiquiàtriques, lesions, infarts i hipertensió. Però també depressió, agressivitat, violència domèstica i accidents de tràfic. També té un efecte negatiu en la composició corporal perquè el seu consum augmenta les calories totals consumides perquè aporta 7Kcal/gram, amb la desinhibició es beu més i s’augmenta la gana i també l’acumulació de greix al teixit adipós.  A més a més, redueix l’apetència per aliments sans, evita que es cremin com a font de combustible altres fonts d’energia fins que no s’hagi cremat l’alcohol i es redueix la sacietat ja que és en forma de líquid. El problema és que es tendeix a subestimar la quantitat d’alcohol ingerida. Per a ser més conscients, 1 unitat de beguda estàndard (1 UBE) equival a 10grams d’alcohol i el consum de risc en homes és per sobre les 17 UBEs setmanals i en dones per sobre de les 11. Però cap sexe hauria de sobrepassar les 5 UBEs en menys de 24h i hauria de deixar mínim 2 dies a la setmana sense consum d’alcohol. Per exemple, 1 copa de vi o una cervesa contenen 1 UBE, però un xarrup o un cubata 2UBEs.
 
Si finalment beus, millor begudes fermentades i de menys graduació com el vi o la cervesa. Evita prendre’l amb dejú i millor començar amb aigua i alternar begudes sense alcohol entre les que si que en tenen. Però sobretot consumir-lo amb calma i deixant 1.30h d’espai entre begudes alcohòliques. 
Queda totalment exclòs el seu consum en dones embarassades i lactants,  si s’ha de conduir, combinat amb medicaments on sigui contraindicat o amb drogues, i en persones amb malalties cardíaques, renals, hepàtiques o psiquiàtriques.  
 
Per aquestes festes, encara que l’aigua sigui la beguda de preferència, procura escollir altres opcions festives més saludables que les alcohòliques, com el te, el cafè, l’aigua amb gas, les infusions, els sucs naturals, la cervesa sense alcohol, el kombutxa sense alcohol, la llet o begudes vegetals sense sucres o fins i tot i ocasionalment, els refrescs sense sucres. 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
turbot
turbot

Peixateria Joan Marés : Responsable